Koniec prázdnin, makáme!

By Unknown - júla 12, 2014

Možno trochu zvláštny nadpis, vzhľadom na to, že pre väčšinu prázdniny začali len nedávno. Mne sa však podarilo uzavrieť skúšky pomerne skoro, dať si skoro dvojtýždňovú dovolenku a teraz sa konečne vraciam do "starých pracovných" koľají. Kto ma sleduje na FB, možno videl už aj nejaké fotky z dovolenky. Čo sa týka dovoleniek, tak uprednostňujem miesto prudko relaxačných dovoleniek skôr tie akčnejšie. A inak tomu nebolo ani tentokrát. Na začiatok dva dni v Slovinsku v Blede. Je tam nádherné jazero, hrad aj kostol na ostrove uprostred jazera. Čiže veľmi pestrý program na dva dni bol hotový takmer sám. Keďže sme boli na motorkách, previezli sme sa ešte aj k neďalekému jazeru Bohinj.. :-) 

Jazero Bohinj, zdroj: google.com
Jazero Bled a pohľad na hrad
Jazero Bled a lode
Jazero Bled
Blejski otok - ostrov na jazere Bled
Potom sme sa presunuli do Chorvátska, konkrétne k mestu Rovinj. Je tam jeden úžasný kamp - Polari. Aj keď neviem, či by som ho presne nazvala kempom. V rámci komplexu totižto nájdete aj domy k prenájmu či mobilné domčeky. Práve v takomto mobilnom domčeku sme boli. Pri domčeku bola privátna vírivka s terasou a samotný domček okrem dvoch spální mal aj dve kúpeľne, kuchynku a mini obývačku. Okrem šnorchlovania, vodných športov (po rokoch som sa nechala ukecať na vodnú posteľ) a opaľovania sme si stihli odbehnúť aj na výlety do Rovinj, Puly, Medulinu či Pičanu. 

Pláž a ostrovy v kempe Polari, zdroj: google.com
Mobilné domy v kempe Polari, zdroj: google.com

Mobilné domy v kempe Polari, zdroj: google.com
Rovinj sme mali kúsok, takže sme sa tam jeden deň prešli. I keď sme s odstupom času a pribúdajúcimi stupňami na teplomere skonštatovali, že to až taký kúsok nebol.. Je to veľmi pekné mesto, ktoré je z troch strán obklopené morom, nájdete tu kopec spletitých starých uličiek aj pekný prístav s promenádou.

Kostol v Rovinj
Uličky v meste Rovinj
Výhľad od kostola na more v meste Rovinj
Kostol v meste Rovinj 
Kostol v meste Rovinj 
Medulin sme prešli len motorkou a zastavili sme sa na promenáde pri nejakom kempe. Oproti Rovinj a Polari tam však bolo celkom dosť ľudí, takže sme sa dlho nezdržali. Naopak v Pule sme sa zdržali celkom dlho, mali sme tam skvelý obed a prešli sme si mesto. Mám však v mobile len jednu jedinú fotku - amfiteátra. Má však rovnako ako Rovinj veľmi pekné staré mesto, ktoré stojí za to vidieť..

Amfiteater v Pule
Musím sa priznať, že posledné menované mesto (Pičan) bolo tak trochu z recesie, ale nakoniec sa z toho vykľulo nádherné mesto na kopci so starými hradbami a krásnym výhľadom.

Vstup do starého mesta v Pičane
Západ slnka v Pičane
Výhľad z Pičanu
Mesto Pičan, zdroj: google.com
Po týždni v Chorvátsku sme sa presunuli opäť do Slovinska, konkrétne do mesta Kobarid. Táto oblasť Slovinska je obľúbená a vyhľadávaná skôr kvôli rieke Soča a adrenalínovým športom, ako kvôli mestám a kultúre. Aspoň tak usudzujem podľa toho, že v jednom malom meste ste kľudne našli aj päť agentúr ponúkajúcich práve takéto aktivity. Na druhú stranu sa však nečudujem, rieka Soča je láskou na prvý pohľad. Počasie nám príliš nevyšlo, takže sme zvládli zájsť akurát tak na obed a na neďaleký kopec s kostolom a cintorínom. Popri ceste ku kostolu môžete nájsť obrazy z ukrižovania Krista a už priamo pri kostole sú pamätníky a cintorín pre obete 2. svetovej vojny. Zaujímavé je, že práve tento kostol, cestu a cintorín spravuje Taliansko. Kobarid je známy aj z jednej z kníh E.Hemingwaya.. :-)

Jediná slnečná fotka z Kobaridu, v deň keď sme prišli 
V takomto počasí sme aj my zastihli kostol, zdroj: google.com
Potom už nás len čakal návrat domov k povinnostiam. Ako som vravela na začiatku, moje prázdniny viac-menej touto dovolenkou skončili. Nastúpila som z dovolenky rovno na pomerne dlhé a na sústredenie náročné školenie, chcem zapracovať cez leto na mojej nemčine, dohnať niektoré "vybavovačky" či pracovné záležitosti a v neposlednom rade sa viac venovať blogu. Ako je však určite cítiť z tohto článku, skvele som si oddýchla a akčno-relaxačne som si užila svoju dovolenku, spoznala som kopec nových a zaujímavých miest.. Ešte som zvažovala dlhší "spoznávací" výlet Krakowa a nejaký welness víkend v Prahe. Aby som predsa len nemusela úplne ukončiť svoje prázdniny..



Ako prázdninujete/dovolenkujete Vy? Máte radi skôr oddychové alebo akčné dovolenky?

  • Share:

You Might Also Like

0 komentárov